From: acidbastard@hotmail.com | Block Address | Add to Address Book

To: eyotlist@listbot.com Subject:

Re: [ta] ~~~Hyponatremia~~

Date: Tue, 20 Feb 2001 13:13:44 +0100 dutch teKno mailing list - (pls. no party info!!) -

Water en uitdroging?

Wat het volgens mij is (is er een medicus die dit kan staven?), is dat je als je niets drinkt, je gewoon uitdroogt. Je verliest per slot van rekening een hoop vocht.

Maar je verliest niet alleen veel vocht. Ook veel mineralen (bv. zouten, calcium etc..). Dus als je HEEL VEEL drinkt, kun je door een tekort aan zouten enz. Hyponatremia krijgen.

Dit heeft te maken met de osmotische waarden. Osmose is de uitwisseling door een (semi-permeabele) celwand van o.a. water. Als aan de ene kant veel zout is, en aan de andere kant weinig, zorgt de osmose ervoor dat er water van de zwakke naar de sterke oplossing gaat.

Dat gebeurt ook als er een lijk in het water ligt. Het zoutgehalte van het water is laag en dat in het lichaam is hoger. Dus gaat het lichaam water opnemen. Dus wat dat betreft is het helemaal niet zo'n raar verhaal.

Dit verhaal mischien wel trouwens. Dus niet alleen veel drinken, ook genoeg mineralen binnenkrijgen (= gewoon goed eten). Dit is trouwens ook een tip tegen katers: eet voordat je gaat zuipen Xtra veel zout, dan houdt je lichaam veel vocht vast dus heb je minder kans op een kater...

Volgende week een lesje over de intra-cellulaire ionen uitwisseling.

ter uwen vermaak ende leering, arri

_________________________________________________________________________ Get Your Private, Free E-mail from MSN Hotmail at http://www.hotmail.com.

 

__________ visit aRRi at www.arri.org __________

subscribe to TA mailinglist at www.teknoartum.net